Pet Shop Boys

Pet Shop Boys synthpopgiganterna, har haft en stor betydelse för elektronisk musik. Gruppen bildades under det tidiga 1980-talet av Neil Tennant och Chris Lowe. De har under åren haft ett stort antal hits, bland annat "West End Girls", "It's a Sin", "Rent" och "Domino Dancing" och "Go West".


Tennant och Lowe lärde känna varandra 1981 i en elektronikaffär i Chelsea och började skriva musik tillsammans. Det första namnförslaget på deras gemensamma projekt var West End, men de bestämde sig för att ta namnet Pet Shop Boys i stället, ett namn de tidigare använt för några vänner som drev en djuraffär (pet shop).

Vid denna tidpunkt arbetade Tennant som reporter för den brittiska tonårstidningen Smash Hits. En dag fick han i uppdrag att intervjua The Police för tidningen och mötte vid detta tillfälle New York-producenten Bobby Orlando. Kort därefter började de tre samarbeta och gjorde under några år ett antal mindre hits, varav den mest kända är "West End Girls". I denna version blev den dock ingen större framgång.

Då Tennant och Lowe inte tyckte att samarbetet med Orlando gav tillräckligt sa man upp kontraktet med honom, och tecknade i stället kontrakt med skivbolaget Parlophone, ett bolag som tillhör EMI. Nu släpptes singeln "Opportunities (Let's Make Lots of Money)", som inte heller blev någon större hit. Då gjorde man med hjälp av producenten Stephen Hague en ny version av "West End Girls", som blev en världshit. Denna låt fanns med på albumet Please, som kom upp på försäljningslistans topp tio. Nu blev även den tidigare floppen "Opportunities" en hit. Efter detta har Pet Shop Boys haft ett stort antal hits.


Gruppens stora succé kom i samband med andra skivan Actually. Från 1980-talet är It's a Sin och uppföljaren Always on My Mind värda att nämna. "Always on my Mind", som faktiskt inte finns på Actually, är en Elvis-cover som Tennant och Lowe gjorde med ambitionen att göra den så olik originalet som möjligt, med viss framgång.


Pet Shop Boys
producerade 1987 singeln "I'm Not Scared" åt gruppen Eighth Wonder, och 2007 låten "She`s Madonna" åt Robbie Williams. De har även producerat album åt Liza Minnelli och Dusty Springfield, samt gjort remixer åt olika artister så som Madonna, Bloodhound Gang, David Bowie och Blur.

Bättre än så här blir det inte. Deras album är grymt genomtänkta och det finns inte många utgivna låtar som inte håller klassen.

Här kommer min personliga favorit. Älskar videon, så mkt 80-tals känsla över den!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback