KASAM

Under min utbildning till friskvårdspedagog kom jag tidigt i kontakt med begreppet KASAM och fick läsa boken Hälsans mysterium som förändrade mitt tankesätt radikalt.

Känsla Av Sammanhang (KASAM) är ett begrepp som myntades av Aaron Antonovsky. Han var professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion University of the Negev, Beersheba, Israel och studerade 1970 hur kvinnor från olika etniska grupper anpassade sig till klimakteriet och fann då att en del av gruppen judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren trots alla umbäranden förmått bevara sin hälsa. Fynden resulterade i frågeställningen om vad det är som gör att människor blir och förblir friska, dvs. de hälsobringande faktorernas ursprung: salutogenes.

Antonovskys svar på den salutogena frågeställningen var KASAM (Känsla Av SAMmanhang).

Antonovsky menade att en individ aldrig är antingen helt frisk eller helt sjuk utan att vi hela tiden rör oss mellan de två polerna frisk och sjuk. Enligt Antonovsky är det graden KASAM som ligger till grund för var vi befinner oss mellan dessa poler.

Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter. En grundläggande upplevelse av att det som sker i och utanför individen är förutsägbara, begripliga och strukturerade (begriplighet) och att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet) samt att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet).

Antonovsky utvecklade ett formulär som mäter graden av KASAM. Höga värden innebär att individenhar en stark känsla av sammanhang och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar.


Nytt ämne...

Måndag åter igen och ledig dag för mig. Med tanke på mina kunskaper om träning och hälsa i största allmänhet så kommer jag nu också skriva en del om detta ämne för er kära läsare. Det finns ju väldigt mycket myter om detta ämne och framförallt om hur man ska träna osv. Många vill gå ned i vikt och detta ska gå snabbt utan att ens vara jobbigt. Här nedan så ser ni ett 6-veckors träningsprogram för effektiv fettförbränning, som fungerar!

Måndag:   60 min morgonpromenad innan frukost
  30 – 45 min styrketräning
  30 min konditionsträning direkt efter styrketräningen
  ev. kvällspromenad

Tisdag:     60 min morgonpromenad innan frukost
  30 – 45 min styrketräning
  30 min konditionsträning direkt efter styrketräningen
  ev. kvällspromenad

Onsdag:   60 min morgonpromenad
  Kvällspromenad

Torsdag:  60 min morgonpromenad
  30 – 45 min styrketräning
  30 min konditionsträning
  ev. kvällspromenad

Fredag:   60 min morgonpromenad
  30 – 45 min styrketräning
  30 min konditionsträning
  ev. kvällspromenad

Lördag:   60 min morgonpromenad
  30 – 60 min konditionsträning

Söndag: Vila


Den perfekta känslan...

Så enkelt, så underbart, lyssna och njut!


Kommer ni ihåg?

1984 kom den mycket lyckade och första filmen Polisskolan 1.

Intagningskraven till den nya poliskåren har ändrats drastiskt och detta gör att hundratals som aldrig tänkt sig en poliskarriär anmäler sig direkt och får chansen att utbilda sig. Här får man följa dessa olika karraktärer och personligheter som genast får en till skratt då deras upptåg artar sig framåt.

Filmen har hittills fått sju uppföljare, som fortsätter visa karaktärernas öden och äventyr genom livet som lagens långa arm.

1985 – Polisskolan 2 - Första uppdraget
1986 –
Polisskolan 3 - Begåvningsreserven
1987 –
Polisskolan 4 - Kvarterspatrullen
1988 –
Polisskolan 5 - Uppdrag Miami Beach
1989 –
Polisskolan 6 - Går under jorden
1994 –
Polisskolan 7 - Uppdrag i Moskva 


Snart helg

Morgonstund har guld i mun. Uppe tidigt i morse för en lugn promenad i lugna stilla Kalmar. En vacker stad i uppvaknande. Lugn musik i öronen, Annie Lennox the best. Och den är verkligen bäst. Vilken säregen röst denna kvinna har!

Ledig helg och den är oplanerad. Planer på att byta däck på bilen och kanske en sväng till Öland. Lika fint väder som idag så det kanske det inte är något dåligt förslag. Blir vädret sämre så har jag en rad avsnitt av Miami Vice att njuta till.


Harmoni !

Fortfarande en bra känsla i kroppen efter den mycket trevliga helgen. Åter tillbaks till jobb och det trivs jag utmärkt med. Bra dag med lunch hos pappa och sedan möte ute på jobbet. Egentligen ledig men det passade bra i mitt schema. Lugn kväll med en sväng till gymmet för lite stretching och simning på det...



Cocktailparty!

Tiden går fort och nästan rinner i väg. Och i går var det dags för min syster och hennes sambo att fira deras gemensamma 25-årsdagar. En väldigt trevlig tillställning från första stund. Underbart läckra tilltugg, musiktävling av undertecknad och allsång med hela gänget innan vi avslutade kvällen på Harrys. En av de bästa kvällarna på länge och är så glad att jag har sådana underbara vänner och bekanta i min omgivning, ni betyder mycket för mig!

25-årsfest

25-årsfest

25-årsfest


Chicago

Chicago bildades 1967 som Chicago Transit Authority (namnet på staden Chicagos lokaltrafik) och bestod då av Peter Cetera, bas och sång, Terry Kath, gitarr och sång, Robert Lamm, keybords och sång, James Pankow, trombon, Walter Parazider, saxofon och tvärflöjt, Lee Loughnane, trumpet, samt Danny Seraphine, trummor.

Bandet gav ut skivor, och gör detta ibland även idag, betitlade Chicago följt av en romersk siffra, i alla fall till och med skiva nummer 14. Sedan kommer numreringen tillbaka med arabiska siffror, men då och då kommer den romerska numreringen tillbaka, som livealbumet Chicago XXVI. 1984 släpptes bandets största kommersiella framgång, albumet Chicago 17 som innehöll världshitsen "You're The Inspiration" och "Stay The Night". Strax därefter lämnade Cetera bandet för en solokarriär, han ersattes av Jason Scheff. Chicago har sedan fortsatt släppa skivor med varierande framgång.


Svävan...

Idag är det en sådan där tråkig dag där egentligen inte mycket händer. Stan är grå och trist och mörkret faller sig på tidigare än vanligt känns det som. Har i alla fall vart ute och tagit min vanliga långpromenad över norra delarna av Kalmar. I lurarna hade jag en mycket delikat D.M spelning från 81 som jag kommit över med hjälp av kontakter. För mig är det så att musiken jag lyssnar på hela tiden leder mig in på andra sidospår, likt orginalet. Det är ju det enkla som är bäst. Det naturliga soundet där inte fokus ligger på att redigera och ändra. Så ofta svävar musiken iväg till nivåer där jag egenligen inte borde ligga.

Inköp

Lördagskväll och snart dags för utgång som det ser ut. Dansband på Sandra men jag tror det lutar åt stan! Uppe tidigt i morse för att leta igenom djungeln tv-apparater som finns i denna stad. Kom in på Media Markt och gick ut lika fort när jag såg alla olika varianter och märken som fanns. Detta måste ju få människor skakis samtidigt som säljarna gnuggar händerna och säljer vilket kravs som helst. Fick i alla fall tag på en LCD med precis de funktioner jag behöver. Som gammal hemelektroniksäljare som jag är, så var valet ganska lätt !

Sedan ut på stan för att äta lunch med Tomas och fylla på med ny energi. Och det gör man verkligen på Zorbas. Skulle kunna leva på den maten ! Hittade också en skjorta som passar väl runt axlarna, riktigt nöjd!


Ny design!

Ny design på bloggen som ni märker. Blev riktigt nöjd med resultatet och bättre ska det bli !

Hemkommen från jobbet för en stund sedan. Blev inringd 1 h innan det var dags så det var bara att tacka ja och sätta sig i bilen. Men timmarna går fort och pengarna rullar in såklart! Skönt att få sova ut och ladda kroppen inför träningen i morgon.


300 inlägg !

Ikväll skriver jag mitt 300:e inlägg i denna blogg. En blogg som följer mig igenom livet liksom själen och hjärtat. För det är väl så att man skriver för att förmedla och upplysa tankar och funderingar men även fakta som det är mycket av i mitt fall.

Jag läser en hel del bloggar själv under dagen. Främst från djupa personer med tankar från själen då. Ska inte säga att jag får inspiration av detta och det tror jag kan bli fel. Viktigt att skriva utifrån sig själv och att man komma med egna ideer hela tiden.

Ska utveckla och fortsätta med skrivandet och ni har nu chansen att komma med förslag på vad som ni vill ska komma upp på tal !

Lugnet

Sitter och tittar på den avslutande omgången i Allsvenskan. Naturligtvis inte som föregående år då Kalmar var outstanding. Men vi ska vara nöjd med lagets insatser i år. Tappet av landslagspelare var för svårt att ersätta helt enkelt.

Många utklädda tokar ute på stan i går, dock inte jag som var lugn och städad. Precis hämtat mig efter sjukdom och skada. Ute hos min faster i Smedby på middag och trevligt umgänge. Idag hundvakt, ute på långpromenad, städat och handlat en massa mat. Kvällen lugn med någon bra film, eller serie.

Tankarna går självklart till dig mamma. Du är saknad och älskad.