Fragglarna

Fragglarna (orig. Fraggle Rock) var en TV-serie med dockor för barn, skapadet av Jim Henson som även gjort Mupparna och Sesam. Huvudpersonerna är en grupp korta håriga varelser som kallas fragglar. Sändes första gången i USA 1983, och det gjordes sammanlagt 96 avsnitt fram till 1987.

Med Fragglarna ville Jim Henson skapa en färgglad och rolig värld men också en värld där dess invånare lever i ett komplext symbiotiskt förhållande med olika sorters invånare. Fragglarna är en allegori till den "vanliga" världen där ju olika individer på olika vis är beroende av varandra. Genom denna allegori kunde manusförfattarna underhålla tittarna samtidigt som man lärde ut viktiga frågor om fördomar, andlighet, personlig identitet, miljöfrågor och sociala konflikter. Vanligtvis förenklades inte svåra frågor utan istället visade man på konsekvenserna och de svårigheter som olika handlingar för med sig. Även om fragglarna lär sig saker så sker lärandet så att säga i förbifarten. I grunden handlade Jim Hensons 40-åriga karriär om att lära ut vikten av vänskap, att stå för sina åsikter och lära sig tycka om de som är annorlunda och Henson tyckte själv att han lyckades bäst med att förmedla detta med Fragglarna.

Fragglarna är små, vagt människoliknande varelser med svans. De bor i ett stort grottsystem, "Fraggelberget", fyllt av märkliga varelser och saker. Det finns också utgångar till två helt annorlunda världar. Ena utgången är ut till människornas värld, där en "livsfarlig best lurar" (en hund vid namn Sprocket). Den andra världen är Gorgernas trädgård. Genom den måste Fragglarna ta sig för att komma till den Allvetande skräphögen. Fragglarna lever annars ett ganska så bekymmerlöst liv.




























I centrum för handlingen står fem fragglar: Gobo, Moki, Vembi, Bober och Vips. De är nära vänner, var och en med en utpräglad personlighet. Gobo är en ledartyp, praktisk och med sunt förnuft som tycker om att utforska världen. Moki är tyst och kontemplativ med en konstnärlig ådra. Vips är sprudlande positiv och fysiskt stark. Vembi är lite nervös och obeslutsam, dock utan att vara feg. Bober är ofta bekymrad och räddhågsen och föredrar ofta att tvätta strumpor.

Är ganska säker på att jag såg denna underbara serie 1987 första gången. Och visst sitter det i än idag. Deras underbara värld och problem som löses på de mest hjärtliga sätt gjorde att fragglarna blev en superserie för alla barn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback